Table of Contents

    Toprak analizi nasıl alınır sorusunun cevabı oldukça önemlidir. Toprak analizi için numune alırken dikkat edilmesi gereken pek çok nokta vardır. Bu noktalara dikkat edilmeden alınan numuneler ve yapılan analizler, yanlış sonuç verir. Çorum ili ve çevresinde toprak analizi yapan zirai mühendislik Agromina sizlere şimdi konuyu anlatıyor. 

    Toprak Analizi Nasıl Alınır ? 

    Numune alınacak arazinin tamamının aynı özellikte olması ya da olmamasına dikkat edilmelidir. Arazi ya da bahçenin genelinde toprak renginde farklılıklar olabilir. Farklı bitki örtüleri olabilir. Arazinin bir kısmının güneye, bir kısmının kuzeye bakması söz konusu olabilir. Bunun gibi tarlanın bütünde farklılık gösteren bölgelerden ayrı numuneler alınmalıdır. Aynı özellikleri gösteren araziden toprak analizi nasıl alınır konusunu açıklayalım.

     Tek Yıllık Bitkiler için Toprak Analizi Nasıl Alınır ?

     Karışık yani kompozit toprak örneği alınmalıdır. Örnek alınacak yerin genişliğine göre, 8-10 noktadan örnek alınmalıdır. Daha sonra bu numuneler karıştırılmalıdır. Bu örneğe Kompozit toprak örneği denir. Örnek alınacak tarlanın bir ucundan zikzak bir hat çizilir. Bu hat üzerinden çukurlar açılır. Çukurlar V şeklinde olmalıdır. Çukurların derinliğinin 20 cm  derinliğinde olmasına dikkat edilir. Daha sonrasında bu çukurun düzgün tarafından toprak dilimleri alınır. Bu dilimlerin kalınlığı ise 3-4 cm kadar olmalıdır. Bu işlem bahçe küreği ya da bel ile yapılabilir. Toprak dilimi, küreğin üzerine alınır. Küreğin ucundaki kısımları traşlanır. Düzgün bir şekil verilir. Bu işlem tarlanın 8-10 kısmında uygulanır. Alınan numuneler plastik bir kova içerisinde ya da bir bez üzerinde biriktirilir. Daha sonra bu numune iyice karıştırılır. Varsa bitkiler, kökler ve taşlar ayıklanır. İyice karışan bu topraktan, bir kürek yardımıyla 1 kilogramlık topraklar alınır. Ve bir torbaya konulur. Bu toprak için 2 adet bilgi etiketi doldurulur. Bu etiketlerden biri torbanın ağzına bağlanır. Diğeri ise toprağın içine konur.  Etiketler kurşun kalemle doldurulmalıdır. Aksi halde nem ve rutubetten yazılar dağılabilir. Buraya kadar anlattıklarımız tek yıllık bitkilerin ekildiği topraktan örnek alma şekliydi. 

    Şimdi çok yıllık bitkiler için toprak analizi nasıl alınır sorusunun cevabına bakalım.

     Çok yıllık bitkilerde toprak örneği tek yıllık bitkilerinkine benzemektedir. Sadece çok yıllık bitkilerin toprak örneği biraz daha derinden alınır. 20 cm, 40 cm, 60 cm derinliklerden örnek alınmalı. Gerekli görüldüğünde 90 ve 120 cm derinliklerden de toprak numunesi alınmalıdır. Kürek bu durumda yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda bel ya da burgu denilen çeşitli aletler kullanılabilir. Etiketleme yine tek yıllık bitkilerde olduğu gibidir.

     Toprak analizi nasıl alınır sorusunun cevabını verdiğimize göre şimdide etiketlemeden bahsedelim. 

    Etiketleme Nasıl Olur

    Alınan toprak numunesine etiketleme yapılmalı. Bu etikete yazılacak bilgiler şu şekildedir. 

    *Ad soyad 

    *Toprak örneğinin alındığı tarlanın yada yerin adı veya tarladaki değişik yerlerden alınmışsa bu yerlerin adı 

    *Önümüzdeki ekim zamanı tarlaya hangi bitkinin ekileceği 

    *Geçen yıl bu tarlaya hangi bitkinin ekildiği *Örnek alan kişi için gerekli başka bilgi varsa yazılır.

     Toprak Örneği Nerelerden Alınmaz

     Toprak analizi nasıl alınır sorusundan sonra, nerelerden toprak örneği alınmayacağını da açıklayalım.

    * Örnek alınacak yer daha önce harmanyeri olmuşsa 

    * Örnek alınacak yerde önceden hayvan yatmışsa 

    * Hayvan gübresi bulunan bir yer ise 

    * Tarladaki tümsek ya da su birikmiş çukur ise

    * Binalara yakın bir arsa ise 

    * Meyve bahçesi değilse tarladaki tek ağaçların altındaki bölgeler ise

     * Yollara, derelere,  ormanlara, sulama arklarına yakın yerler ise

     * Bitki köklerinin, saplarının, yabani otların yığın olarak yakıldığı yer ise toprak örneği alınmaz.

     Toprak analizi yapan  firmalar vardır. Bu firmalardan gelen uzman kişi, toprak analizi nasıl alınır konusunu bildiği için  en uygun şekli ile numuneyi alır. Firma ile çalışıyorsanız, toprak analizi nerede yapılır ya da toprak analizi nerelerde yapılır diye düşünmenize gerek yok. Firmalar bu örnekleri gerektiğinde laboratuvarlara götürerek analiz ettirmektedir.

     Bizimle çalıştığınız takdirde örnekleri alarak, gelişmiş cihazlarımızla hemen yerinde tahlil ediyoruz. Böylece toprak analizi nereye yaptırılır diye düşünmenize gerek kalmıyor.

    Toprak analizi nasıl alınır
    Toprak analizi nasıl alınır

    Agromina Zirai danışmanlık Çorum, Ankara, Samsun, Tokat ve Amasya illerinde ağırlıklı olarak çalışmaktadır.  

    Telefon numaralarından bize kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bizimle çalışmak için hemen randevu alınız.

    Paylaşın