Mobil Toprak Analizi Cihazı İle Toprak Analizi Nasıl Yapılır
Toprak Analizi Nasıl Yapılır ? Bu konu özellikle çiftçilerimizi çok ilgilendiriyor. Tarımda toprak analizi için örnek alınacak yerin renk, meyil, yükseklik, toprak tipi, drenaj durumu, topografyası, jeolojik yapısı, verimliliği, toprak tekstürü (dokusu), taşlılık ve ana materyalinin türü, yetiştirilen bitkinin gelişme durumu gibi toprak ve arazi özellikleri belirlenmelidir. Bunlar belirlendikten sonra alınacak numuneler (en az 7 farklı yerden) toprağın yaklaşık 5-30 cm (bitki türüne göre değişiklik göstermekle beraber) derinliğinde alınarak temiz bir plastik kapta taş ve diğer atıklardan arındırılarak karıştırılır. Kapta karıştırılan topraktan 1 kg kadarı analize gönderilerek Laboratuardan sonuç beklenir. Bu süre yoğunluğa göre 20-30 gün sürmektedir. En iyi sonuç için başta sayılan yapıların (bariz bir şekilde farklılık olursa) her birinden ayrı ayrı toprak numunesi alınmalıdır. Ancak geleneksel analiz yönteminde bu işlemin maliyetinin yüksek olması nedeniyle üretici tarafından pek tercih edilmemektedir. İşte Agromina Zirai danışmanlık Çorum, Ankara, Amasya, Tokat vd. illerde toprak analizini nasıl yapıyor:
Toprak Analizi Nasıl Yapılır ? Peki Biz Analizi Nasıl Yapıyoruz?
Üreticinin talebi doğrultusunda randevu usulü ile belirtilen günde arazi başına geliyoruz. İlk olarak arazinin renk, meyil, yükseklik, toprak tipi, drenaj durumu, topografyası, jeolojik yapısı, toprak tekstürü (dokusu), taşlılık ve ana materyalinin türü gibi toprak ve arazi özelliklerini yerinde belirleyerek örnek alımına başlıyoruz. Parsel içinde bölgeler arası bariz bir şekilde farklılık olması durumunda her bölge için tek tek analiz yapıyoruz. Aynı parsel içinde yapılan farklı analizlere ek ücret talep etmiyoruz. Toprak numuneleri alındıktan 5 dk sonra analiz değerleri ve gübre tavsiyesini üreticilerimize çıktı olarak veriyoruz. Daha sonra çıkan bu veriler ışığında yıllık gübreleme programını üreticilerle beraber takip ediyoruz.
****Yetiştiricilikte en önemli toprak bileşeninin Organik madde olduğu unutulmamalıdır. Rantabl ve sürdürülebilir bir tarım yapmak için organik madde miktarı toprak ağırlığının yüzde 3’ünün altında olmaması gerekmektedir. Ülkemiz topraklarının yalnızca yüzde 1’i bu değerin üzerindedir. Bizim önceliğimiz yüksek verim, kalite ve sürdürülebilir tarım için organik madde takviyesinin önemli olduğunu üreticilere benimsetmektir.***
Toprak Analizi Nasıl Yapılır konulu makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz. Toprak Analizi yaptırmak için başta Çorum ve ilçeleri olmak üzere bize şu iletişim sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Çorum ve ilçelerine ek olarak çevre iller Amasya, Tokat, Çankırı, Yozgat, samsun, Kırıkkale illerinde öncelikli hizmet sunuyoruz.
Hazırlayan;
Agromina Danışmanlık&İnovasyon.
Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Departmanı
İletişim