Toprak analizi nerede yapılır sorusu pekçok üreticinin ve çiftçinin merak ettiği bir konudur. Bitkilerin daha verimli ve kaliteli olması için, gübreleme önemlidir. Gübreleme işleminin doğru yapılması ve doğru gübre seçimi için toprak analizi yaptırılır. Aksi halde yanlış ve fazla miktarlarda gübre kullanımı gerçekleşir. Bu da hem bitkiye, hem toprağa, hem bütçeye zarar verir.
Toprak Analizi Nerede Yapılır
Çorum, Amasya, Ankara, Samsun ve çevre illerinde toprak analizi çalışması yapan Agromina Toprak analizi nerede yapılır ya da toprak analizi nerede yapılıyor sorusunu açıklıyor. Her şeyden önce toprak analizi için numune alımını bilmek gerek. Örnek alırken yapılabilecek hatalar, tahlil sonuçlarının yanlış çıkmasına neden olur. Bu nedenle, toprak analizi nereye yaptırılır konusundan daha çok, güvenilir toprak analizi yapan firmalar ile irtibata geçmek gerekir.
Toprak numunesi alınırken arazinin ya da toprağın geneline bakılmalıdır. Şayet tarlada farklı özellikler gösteren bölümler varsa, her birinden ayrı numuneler alınmalıdır. Mesela aynı tarlada toprak rengi farklılıkları olabilir. Açık renk, koyu renk, gri renk vb. Tarlanın bitki örtüsünde farklılıklar görülebilir. Tarlanın taşlık durumu ya da drenaj durumu göz önünde bulundurulur. Her bölge için ayrı örnek alınmalıdır. Ayrıca toprak örneğinin alındığı zamana yakın bir tarihte, gübreleme yapılmamış olmalıdır. Toprağın nemlilik oranı, ne ayağa yapışacak kadar çamur olmalı, ne de çukur açılamayacak kadar kuru olmalıdır. Tabii alınan örneğin etiketlenmesi de ayrı bir önem taşır. Doğru etiketleme de yapıldıktan sonra, örnekler firma aracılığı ile analiz yapılacak güvenilir bir laboratuvara götürülür. Toprak analizi nerede yapılır sorusu, daha çok firmanın ilgilenmesi gereken bir alandır. Firma güvenilir analiz sonuçları veren bir laboratuvarla işbirliği yapar. Ya da kendi laboratuvarı varsa bu laboratuvarda tahlil ettirir. Modern, profesyonel, donanımlı bir ekiple çalışan laboratuvar olması önemlidir. Elde edilen sonuçların uluslararası geçerliliği de olmalıdır. Toprak analizi nerede yapılır ise yapılsın şu değerlere bakılması şarttır.
Toprakta Neler Analiz Edilir?
Kireç ve tuz oranı, toprağın pH seviyesi, nem ve organik maddelere bakılmalıdır. Fosfor, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum, Sodyum, Demir, Bakır, Mangan, Çinko, Molibden, Bor miktarlarının tayini de oldukça önemli ve gereklidir. Tabii Nikel Kurşun, Kadmiyum, Civa Arsenik miktarı da bitkilerin ağır metal ve dayanıklılık sınırının tespiti açısından önemlidir. Bütün bunların dışında toprağın parçalanmaya karşı gösterdiği direnç tespit edilmeli. Hacim ağırlığı ve tane yoğunluğu, sulama suyunun miktarının tespiti açısından önemli bir ölçektir.
Toprak analizi nerede yapılır veya toprak analizi nerelerde yaptırılır sorularının cevabını bize bırakın. Toprağınızı bize emanet edin. Gerisini merak etmeyin. Kaliteyi ve güveni önde tutan firmamız, dilerseniz üretimin tüm aşamalarında sizle olacaktır.
www.agromina web sitemiz üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz. Sitemizdeki telefon numaralarını kullanarak, bizimle irtibat kurabilirsiniz. Agromina zirai danışmanlık ve inovasyon olarak sizlerle çalışmaktan onur duyarız.
Tüm üreticilerimize verimli bir yıl dileriz.
Ülkü Tokul